Защо продължаваме да обвиняваме лекарите?

лекар и пациент

На много хора тази статия няма да хареса и това е напълно нормално. Тя ще покаже една друга гледна точка за проблемите в здравеопазването, за отношенията лекар-пациент .

Аз не съм лекар, не робувам на традиционната медицина, но не я отричам. Здравеопазването е една тънка ивица, чието пресичане в която и да е посока, може да доведе до нежелани резултати.

Къде е мястото на лекаря? – Той е човека, който Ви дава посоката на движение по тази тънка ивица. Именно затова неговата роля е много важна и живото-спасяваща на моменти.

Какъв трябва да бъде лекаря? – това е трудно да се определи, за всеки един човек различен тип човек-лекар , би бил подходящ. Един човек харесва един лекар, друг човек друг и това е нормално. Един лекар би бил по-подходящ за един пациент, а друг за друг пациент.

Виждаме, че един лекар има много пациенти, това значи че е харесван и предпочитан от още по-голяма маса хора. Правим извод – той е по-добър лекар. Но този по-добър лекар, може да не е най-добрият избор за Вас.

Кой е най-добрият вариант за Вас за лекар? – Да откриете човек близък до вашите ценности и начин на възприятие за здравето. Говорим за ценности, а не за хапчета.

Лекарите са винаги виновни? Защо се получава това? – Много са причините. Голяма роля има здравната необразованост на пациентите. Лекаря ми каза, аз го послушах и сега страдам – това е доста често срещан пример нали. Той е виновен, аз съм жертвата. Преписва се цялата вина на лекарите. Затова често има лекарски простести, след многото такива случаи.

Лекарите не са виновни , за необразоваността и неотговорността на пациентите.

Един пациент може да избира дали да се довери на лекарското предписание, рецепта или да потърси евентуално друго мнение. Лекарят може да сгреши, той също е човек, но това също е доста обширна тема. Най-важното нещо е, че лекаря носи отговорност, но главната отговорност за теб я носиш ти.

Здравната необразованост и различните ценности между лекар и пациент са две от причините лекарите да са винаги виновни. Какво се има в предвид различни ценности? – Пациент и лекар да имат различни виждания за лечението/ здравето на пациента. Например, лекарят назначава операция – пациента не е съгласен с операцията. И пак вървим по една тънка линийка, от която не трябва да отиваме на страни.

Здравеопазването е сложно нещо, трябва да бъдем толерантни. Всички сме хора и всички искаме да сме здрави.

Към обикновения пациент – Когато не си съгласен с нечие лечение, потърси алтернативи.

Към лекарите – Вие не можете да избирате пациентите си, бъдете съвестни и давайте всичко за конкретния случай, не че не го правите. Животи са във вашите ръце, но не се гордейте с това, това е вашата орисия, помагайте колкото можете. Понякога традиционната медицина не е всичко, което имате. Вие имате сърце и душа, те са по-силни от всяко едно хапче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *