7 причини, заради които тлъстинките на корема не искат да изчезнат

Може да мечтаете за съвсем плосък корем, но коремната мазнина в малки количества е здравословна. Тя защитава стомаха, червата и другите вътрешни органи.

Мазнината се дели на две – подкожна, която се вижда най-вече върху ръцете и краката и такава, която се намира в коремната кухина близо до някои от органите.

Именно това е мазнината, от която почти всеки иска да се отърве. Твърде много от нея може да доведе до сериозни болести като сърдечносъдови заболявания, диабет, свиване на мозъка, дефицит на паметта и деменция.

Макар понякога да изглежда невероятно да се отървем от нея, не е чак толкова труднопостижима задача.

Какви са обаче най-срещаните причини за наличието на коремна мазнина?

Не ядете мазни храни

Много хора си мислят, че яденето на мазнини ще ги направи по-дебели. Това обаче изобщо не е вярно. Просто се придържайте към мононенаситените мазнини, които са от добрите за тялото. Трансмазнините и наситените мазнини са тези, които трупат килограми и имат негативен за здравето ефект. Храни като зехтин, авокадо, ядки и семена са пълни с мононенаситени мазнини.

Умирате за сладко

Консумирането на захар е едно от най-лошите неща, които може да причините на вашата талия. Това води до покачване на кръвната захар, което задейства производството на инсулин – хормона, който стимулира производството на мазнина в стомаха. Винаги гледайте етикетите на продуктите. Захарта се крие на неочаквани места като доматено пюре, дресинг за салати, фъстъчено масло и често е скрита зад имена като глюкоза, царевичен сироп или дектроза.

Не може да се откажете от газираните напитки

Дори и „диетичните“ газирани напитки са далеч от понятието здравословно. Хората, които често ги консумират, имат по-висок процент стомашна мазнина. Вместо тях пийте вода, подправена с плод или мента.

Не ядете достатъчно цветни храни

Чували сте сигурно, че диетолозите препоръчват да се ядат колкото се може повече цветни блюда. Хората, които консумират повече зеленолистни, оранжеви или жълти зеленчуци и плодове, имат по-малка коремна мазнина.

Не спортувате правилния за вас спорт

Гадно е, когато се скъсваш от тренировки, а не виждаш никакъв ефект върху тялото. Причина за това може да е грешно избраният от вас спорт.

Обичате бира

Изразът „бирено коремче“ не се е появил отникъде. Бирата допринася за повечето килограми в областта на корема. Ако искате да отслабнете, пийте вино – то намалява риска от пълнота. Разбира се, говорим за чаша вино, а не за бутилка на ден.

В депресия сте

Ако сте тъжни или в депресия и сте жена, тогава знайте, че сте застрашени от покачване на мазнините в коремната област. Стресът и липсата на сън също може да допринесат за това.

Източник: https://www.mila.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *