Два пъти седмично жените трябва да се виждат с приятелки, за да са по-здрави

„Хайде да се видим!“ – това вече не е просто покана за среща с приятелка, а здравословна профилактика.

Ново изследване, публикувано в creativehealthyfamily.com, доказва, че здравето на жените се подобрява, когато се срещат с приятелките си поне два пъти седмично.

Проучването е направено от учени от Оксфордския университет с водещ Робин Дънбар (психолог). Резултатите категорично потвърждават факта, че женското здраве и настроение се подобряват, когато в ежедневието присъстват активности като пиене на бира/вино, клюкарстване и обсъждане на женски теми, свързани с красота, пазаруване, готвене и др.

Правейки тези неща, жените се освобождават от стреса, социализират се, усмихват се по-често и се смеят с глас. Това води до отделяне на хормона на щастието, по-бързо възстановяване след прекарано заболяване, укрепване на имунната система, общо благоразположение и др. „Изследването показва, че жените в по-голяма степен от мъжете имат нужда да влагат време в приятелствата си. Тези срещи повишават нивата си на окситоцин и серотонин“, казва Алиша Ръби Баш, доктор по психология.

Робин Дънбар, водещият на изследването, твърди, че цялостното здраве и благосъстояние на жените се подобрява, когато се срещат с четирите си най-добри приятелки два пъти седмично. Според проучването жените общуват най-леко и пълноценно, правейки коментари с чувство за хумор, шегувайки се и водейки разговори по ежедневни теми. Когато групата е по-голяма, е по-голяма и вероятността шегите да не бъдат разбрани.

Въпреки тези положителни резултати, жените, включили се в изследването, твърдят, че само 2 от 5 излизат веднъж седмично с приятелки. Времето им е погълнато от работа и грижа за семейството.

Източник: https://bistro.bg/

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *